Saturday, January 31, 2009

नानकटाई


सामग्री:
२ कटोरी मैदा
१ कटोरी घी
१ कटोरी पीठी शक्कर
इलायची (वेलदोडा)
१/२ चम्मच बेकिंग पावडर
२ चम्मच दही

बनाने का तरीका:
1. इलायची को थोडी से शक्कर के साथ mixer मै से निकाले. इस तरह इलायची एक जैसे mix हो जती है.
2. घी को थालीमे, सफ़ेद होने तक हाथसे mix करे
3. थोडी थोडी शक्कर डालके हाथस mix करते जाए और बीच बीच मै इलायची कि पावडर डाले
4. शक्कर mix होने पर, दहीमें बेकिंग पावडर मिलाके आटे मै डाले
5. फ़िर थोडा थोडा मैदा दालके आटा गुंद ले
6. आटा तैयार होनेके बाद उसके छोटे छोटे गोले कर ले
7. नानकटाई या तो oven या microwave से बके करे

microwave मै ये गोले २ min के लिये रखे.
नानकटाई के पकने के हिसाब से, वापस २ min के लिये रखे.
ज्यादा देर तक microwave मै रखनेसे नानकटाई अंन्दर से जलने लग जयेगी इसके लिये हेर २ min बाद नानकटाई को देखना जरुरी है

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Ingredients:

2 bowl maida
1 bowl ghee
1 bowl fine sugar
Cardamom
½ spoon backing powder
2 spoon curd

Recipe:
1. Grind Cardamom with some sugar. This allows Cardamom to get mixed nicely.
2. Mix backing powder in the curd and keep it ready
3. Mix ghee in flat dish till it gets white
4. During the mixing process, keep adding some sugar and the grated Cardamom in the mixture
5. Once the sugar gets mixed nicely, put the curd from step 2 in it and mix it
6. Once the curd mixed evenly, start putting small amount of maida in the mixture and make dough
7. Once the dough is ready, prepare small round bolls of it.
8. Bake the नानकटाई using oven or microwave

1. place the dough bolls in microwave for 2 mins
2. see if the is नानकटाई cooked, otherwise keep it again for 2 min in microwave
3. Keep watching the नानकटाई in microwave because if you keep it too long, it started turning brown-black from inside and does not taste good


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